«ΕYTΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΑΛΙΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ – 2008

«ΕYTΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΑΛΙΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ» ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ – 2008

Λίγο λόγια του σκηνοθέτη για το έργο

Με τον Γιώργο Τσακίρη είμαστε συνάδελφοι, με διαφορετικά εργασιακά αντικείμενα, αλλα δεν γνωριζόμαστε. Βλέπετε ζούμε δουλεύοντας σε μια μεγάλη κοινότητα, όπως είναι το ΤΕΙ Αθήνας. Η τύχη, η μοίρα, ή όπως αλλιώς εσείς θέλετε να το πείτε, τον οδήγησε στον Πρόεδρο του ΤΕΙ, που λειτούργησε καταλυτικά στη γνωριμία μας. ‘Ενα πρωί ο Γιώργος ήρθε στο γραφείο με το βιβλίο του, που δεν ήταν παρά το θεατρικό έργο του, με τίτλο «Ευτυχισμένος ο Παλιός ο Χρόνος». Μετα τις πρώτες κουβέντες ζήτησε να μου αφήσει το βιβλίο και του υποσχέθηκα ότι, αφού το διαβάσω, θα του απαντήσω αν μπορούμε να το ανεβάσουμε με την ομάδα. Ήμουν λίγο επιφυλακτικός απέναντί του, γιατί νόμιζα ότι θα είχα να κάνω με κανένα από εκείνα το κείμενα που οι περισσότεροι θέλουν να παρουσιάζουν σαν σπουδαία. Το διάβασα το ίδιο βράδυ και με μάγεψε με τον λυρισμό και την ευαισθησία του. Βρήκα πλούσια συναισθήματα που νομίζω ότι δεν αφορούν μόνο εμένα. Είναι ένα έργο που απευθύνεται στους πολλούς και αναφέρεται στην ψυχρότητα, στην αδιαφορία και στην εγκατάλειψη που στις μέρες μας κυριαρχούν στις καθημερινές μας σχέσεις, σε όλα τα επίπεδα: δουλειά, σπίτι, σχέσεις με γονείς, φίλους. Ειμαι σίγουρος οτι η ερμηνευτική προσέγγιση του έργου και η παράσταση θα κάνει πολλούς θεατές να κοιτάξουν μέσα τους και δίπλα τους, να προβληματιστούν και να ανοίξουν την αγκαλιά τους σε ότι θεωρούν με ελαφριά καρδιά ξεπερασμένο ή παλιό, και να βρουν γέφυρες επικοινωνίας με τους εαυτούς τους και τους γύρω τους. Να απλώσουν χέρι – στήριγμα σε όποιον το έχει ανάγκη. ‘Ισως έτσι η κοινωνία και η καθημερινότητά μας να γίνουν πιο όμορφες και να γεμίσει την καρδιά μας η αγάπη και η συναδελφικότητα, αν όχι καθημερινά, τουλάχιστον σε γιορτινές μέρες.
Εύχομαι καλό ταξίδι στο έργο του Γιώργου στο θεατρικό σανίδι και καλή επιτυχία στη συγγραφική του πορεία.
Είμαι σίγουρος πως κρύβει πολύ σπουδαία πράγματα στην ψυχή του, που θα μας κάνουν όλους πιο ωραίους ανθρώπους αν μας τα αποκαλύψει.
‘Ενα μεγάλο ευχαριστώ που μου εμπιστεύτηκε το πρώτο ανέβασμα στη Θεατρική σκηνή του έργου του «Ευτυχισμένος ο Παλιός ο Χρόνος» που έχει τιμηθεί σε Πανελληνιο διαγωνισμό θεατρικού έργου του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.

Παναγιώτης Σπηλιόπουλος

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ: Κωνσταντής Καραπάνος
ΓΕΡΟΝΤΑΣ: Ηλίας Αμπατζιάνης
ΡΑΝΙΑ: Κέλλυ Πρωίου
ΠΑΡΕΑ: Συμεών Ασλανίδης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, Μαριάνθη Κοράκη, Νίκος Σουλτούκης, Σίσσυ Σωτηροπούλου, Δωρίτα Σπύρου, Στέφανος Αντύπας, Στεφανία Τέκου, Μιχάλης Τοπαλούδης, Σπύρος Ντζουροπάνος, Άλκηστις Πιπέρου, Κατερίνα Ιωάννου, Αθηνά Σταυροπούλου, Ξανθή Ρούση
ΠΑΙΔΙΑ: Ρία Σπινθουράκη, Μαρία Στούκα, Εριθέλγη – Διονυσία Μεραβεγιωτάκη
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Παναγιώτης Σπηλιόπουλος
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Άλκηστις Πιπέρου
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: Κωνσταντής Καραπάνος