ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ

Η ΟΜΑΔΑ

Η Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής «Το Τρίτο Κουδούνι» ιδρύθηκε το 2004.
 Η ιδέα για την δημιουργία της ομάδας ανήκε στον σκηνοθέτη της, Παναγιώτη Σπηλιόπουλο, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνός της από την ίδρυσή της. 
Η ιδέα έγινε πράξη με την αμέριστη συμπαράσταση της διοίκησης του Ιδρύματος (τότε ΤΕΙ Αθήνας) και κυρίως του τότε προέδρου, του αείμνηστου Γεωργίου Καλκάνη. 
Ο ιδρυτικός πυρήνας της ομάδας αποτελούνταν από τους: Παναγιώτη Σπηλιόπουλο, Κέλλυ Πρωίου, Σπύρο Ντζουροπάνο, Μιχάλη Τοπαλούδη και Άντυ Μουράτι.
 Σαν σκοπό έχει την πολιτιστική ενασχόληση των μελών της κοινότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στο χώρο του θεάτρου. 
Επιδιώκει την ανάδειξη του Πανεπιστημίου, μέσα από την Θεατρική τέχνη, τόσο με την παρουσίαση θεατρικών έργων στο χώρο του Πανεπιστημίου, όσο και με την συμμετοχή της θεατρικής ομάδας σε Διεθνή και Πανελλήνια Φεστιβάλ.
Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει τα έργα:
• 2005: «Η Αρκούδα» του Άντον Τσέχωφ & «Το Πανηγύρι» του Z. Κοκτώ.
• 2006: «Ο Ζητιάνος» & «Η Εβραία» του Μπέρτολτ Μπρέχτ, καθώς και το «Μίλα μου σαν τη βροχή» του Τέννεσσυ Ουίλιαμς.
• 2007: «Γιάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Ερρίκου Ίψεν.
• 2008: «Ευτυχισμένος ο παλιός ο χρόνος» του Γιώργου Τσακίρη.
• 2009: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη.
• 2010: «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου.
• 2011: «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη και «Γιάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» του’Ιψεν.
• 2012: «Ο Έμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ.
• 2013: «Η Τελετή» τον Παύλου Μάτεσι και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.
• 2014: «Η θαυμαστή μπαλωματού» του Φρεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Η Ψεύτρα» και «Το φάντασμα της Μασσαλίας» του Ζαν Κοκτώ
• 2015: «Οιδίπους τύραννος» του Σοφοκλή.
• 2016: «Ο Φιλάργυρος» του Μολιέρου.
• 2017: «Ο Πλούτος» του Αριστοφάνη.
• 2018: «Ο Κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου.
• 2019: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Έχει πάρει μέρος στην 2η, 3η, 5η, 6η & 7η Πανεπιστημιάδα Φοιτητικού Θεάτρου, στην Διεθνή Πανεπιστημιάδα του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών το 2007, 2008, 2010 έως και 2018, στον Πολιτιστικό Ιούλιο του Δήμου Αιγάλεω το 2006, 2009 έως 2012, «Πολιτιστική Διαδρομή» 2013 έως και το 2018, στο Πανελλήνιο Συνέδριο ΑΙDS το 2007, καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας το 2009 και 2010, στο Φεστιβάλ ρεματιάς του Δήμου Χαλανδρίου το 2011 & 2013, στις Ιωνικές μέρες του Δήμου Ν. Ιωνίας το 2012 & 2017, στις Γιορτές γειτονιάς του Δήμου Αγ. Αναργύρων το 2010 & 2011, στο Δήμο Δυτικής Αχαϊας το 2011 & 2013, στο Δήμο Μεγαλόπολης (αρχαίο θέατρο) 2012 & 2013, Πολυχώρος Άννα Μαρία Καλουτά του Δήμου Αθηναίων 2009, 2010, 2013 & 2016. 9ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου Δήμων της Αττικής. Επίσης όλες οι παραστάσεις δίνονται στο Συνεδριακό Κέντρο τον Ιδρύματος Μάιο και Σεπτέμβριο.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Κοιτάμε πίσω και βλέπουμε σπουδαία έργα που ανεβάσαμε στις θεατρικές σκηνές Δήμων, σε Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Κάναμε πολλούς θεατές να γελάσουν και να συγκινηθούν, χρειάστηκε πολλές φορές να βγούμε στη σκηνή στο τέλος μιας παράστασης, μιας και το χειροκρότημα του κοινού το απαιτούσε.
Νοιώσαμε την αγωνία, την ανασφάλεια, την κάθαρση, στα παρασκήνια και πάνω στη σκηνή, γνωριστήκαμε μεταξύ μας, γνωρίσαμε τους εαυτούς μας, από πέντε που ξεκινήσαμε, γίναμε μια παρέα με πάνω από εκατό πενήντα μέλη, που μας ένωσε η αγάπη για το Θέατρο και η ανάγκη να εκφραστούμε μέσα από την υποκριτική τέχνη.
Πολλά μέλη τώρα σπουδάζουν υποκριτική σε δραματικές σχολές, με το όνειρο να γίνουν επαγγελματίες ηθοποιοί ενώ άλλοι πάτησαν ήδη στο σανίδι επαγγελματικά.
Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μέσα από την Υποκριτική Τέχνη, συμβάλλοντας στην πολιτιστική ανάπτυξη των μελών της κοινότητάς του όσο και της κοινωνίας γενικότερα.

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

O Παναγιώτης Σπηλιόπουλος γεννήθηκε στο χωριό Φλόκα της Αρχαίας Ολυμπίας και είναι απόφοιτος της Ανώτερης Δραματικής Σχολής Περίακτος» από το 1989, την ίδια χρονιά πήρε μέρος σε Θεατρική παράσταση του Θεάτρου ΚΕΑ τον Γ. Μπέλου και το 1991 πήρε μέρος στην παράσταση του Θεάτρου Άλσος με το θίασο του Χάρυ Κλίν. Από το 91 έως το 93 ήταν μουσικός παραγωγός & παρουσιαστής στο ραδιόφωνο.

Το 1993 πήρε μέρος στο έργο «Σατανική Μηχανή» του Κοκτώ με το Θίασο του «Θεάτρου τον Ήλιου». Από την ίδια χρονιά συνεργάζεται ως ηθοποιός με το Θίασο του «Μοντέρνου Θεάτρου» του Γ. Μεσσάλα και έχει πάρει μέρας στα έργα «Λόρδος Βύρων» του Λιδωρίκη, «Σοκ» του Σαμ Σέπαρντ, «Ο εχθρός του λαού» και «Γιάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» του ΄Ιψεν, «Ο ΄Εμπορος της Βενετίας» και «Ριχάρδος ο Γ» του Σαίξπηρ, «Η ζωή είναι ωραία» της Σαρλότ Τζόουνς, «Ο Αμπιγιέρ» τον Χάργουντ, «Ντά» τον Χιού Λέοναρντ, «Ο Μισάνθρωπος» και «Ο Φιλάργυρος» του Μολιέρου, «Ο Επιθεωρητής» του Γκόγκολ, «Ο Χορός του θανάτου» του Στρίντμπεργκ. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη στο Γ. Μεσσάλα. Έπαιξε στην παιδική σκηνή του Μοντέρνου θεάτρού στα έργα «Σκρούτζ» & «Ολιβερ Τουίστ» του Καρόλου Ντίκενς και «0 παππούς μας ο Παπαδιαμάντης» του Γ. Μασσάλα, από το 2005 είναι σκηνοθέτης της Θεατρικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Επίσης έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, έχει πάρει μέρος στις σειρές «Η Ώρα η Καλή» στο ΜΕGΑ και «Σε είδα» στον ALPΗA. Είναι μόνιμος υπάλληλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων και έχει ορισθεί υπεύθυνος της Θεατρικής Ομάδας με Απόφαση Προέδρου του Ιδρύματος την οποία σκηνοθετεί. Το 2010 σκηνοθέτησε το έργο «Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω» τον Ντάριο Φό με τη θεατρική Ομάδα του Δήμου Μεγαλόπολης και το 2011 τον «Φιλάργυρο» τον Μολιέρου.
Από το 2012 ανέβασε στο θέατρο «Αργώ» και στη συνέχεια στο Θέατρο «Παραμυθίας», σε σκηνοθεσία και ερμηνεία δική του, τον μονόλογο του Δημήτρη Λέντζου «Η μεγάλη διαδήλωση του ενός» για τρία συνεχή χρόνια. Το 2018 σκηνοθέτησε τη παιδική μουσική παράσταση «Jazz for kids», του Δημήτρη Λέντζου, που ανέβηκε στα θέατρα Αλκυονίς και Γκλόρια. Tο 2019 με άλλους 8 σκηνοθέτες, ανέβασαν στο θέατρο Παραμυθίας το έργο της Αλμπέρτας Τσομπανάκη «9 βροχές», ενώ την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου στο θέατρο Altera pars.