«Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ» ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ – 2011

«Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ» ΤΟΥ ΣΑΙΞΠΗΡ – 2011

Λίγα λόγια για το έργο.

«Ο Έμπορος της Βενετίας» είναι ένα από το πιο γνωστά έργα του Σαίξπηρ. Υπολογίζεται ότι γράφτηκε μεταξύ του 1594 και 1597. Αν και ανήκει στις κωμωδίες, έγινε γνωστό για τις δραματικές του σκηνές, όπως η σκηνή του δικαστηρίου, καθώς και για τα αντισημιτικά ερωτήματα που θέτει.

Υπόθεση
Ο Βασάνιο, ένας νεαρός από τη Βενετία, θέλει να ταξιδέψει στο Μπελμόντε για να διεκδικήσει την όμορφη και πλούσια Πόρσια. Γι’ αυτό ζητά από το φίλο του, τον Αντόνιο, να του δώσει τρεις χιλιάδες δουκάτα για τα έξοδα του ταξιδιού του.
Καθώς όλα τα πλοία του Αντόνιο δεν έχουν ολοκληρώσει τα ταξίδια τους στη θάλασσα, ο Αντόνιο ζητάει δάνειο από τον Εβραίο τοκογλύφο Σάιλωκ. Καθώς ο Αντόνιο είχε καταφερθεί εναντίον του, ο Σάιλωκ, κακόβουλα, προτείνει τον εξής όρο στο συμβόλαιο δανεισμού: εαν ο Αντόνιο αδυνατεί να εξοφλήσει το δάνειό του, ο Σάιλωκ θα πάρει μια λίβρα σάρκας από οποιοδήποτε μέρος του σώματός του. Ο Αντόνιο, έκπληκτος από τη «γενναιοδωρία» του Σάιλωκ, που δε ζητάει χρήματα ως αντάλλαγμα, αποδέχεται τον όρο κι έτσι ο Βασάνιο, μαζί με το φίλο του Γρατιάνο, φεύγουν για το Μπελμόντε.

Το ζήτημα του αντισημισμού του έργου:

Οι Εβραίοι της Αγγλίας εκδιώχθηκαν κατά το Μεσαίωνα κι επέστρεψαν με την άνοδο του Όλιβερ Κρόμγουελ. Σε διάφορα θεατρικά έργα, ο χαρακτήρας τους έμοιαζε με καρικατούρα, άρπαγες με μυτερή μύτη και κατακόκκινη περούκα, ενώ χαρακτηρίζονταν κακοί, απατεώνες και άπληστοι. Κατά τον 17° αιώνα, οι Εβραίοι υποχρεούνταν να φορούν το χαρακτηριστικό κόκκινο καπέλο δημοσίως, αλλιώς απειλούνταν ακόμη και με θανατική ποινή. Επίσης, έπρεπε να ζουν σε γκέτο, για την υποτιθέμενη ασφάλειά τους. Πολλοί μελετητές, βλέπουν αυτό το έργο του Σαίξπηρ σαν συνέχιση της αντισημιτικής αυτής παράδοσης. Μια ερμηνεία του έργου είναι ότι ο Σαίξπηρ ήθελε να τονίσει την αντίθεση ανάμεσα στο έλεος που δείχνουν οι Χριστιανοί και την εκδικητικότητα ενός Εβραίου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

ΕΜΠΟΡΟΣ: Ντζουροπάνος Σπύρος
ΒΑΣΑΝΙΟ: Κλημόπουλος Αλέξανδρος
ΣΑΥΛΩΚ: Μυλωνόπουλος Νικόλαος
ΠΟΡΣΙΑ: Τούκα Γιώτα
ΝΕΡΙΣΑ: Αραούζου Ελένη
ΓΡΑΤΙΑΝΟ: Σαϊτης Παντελής
ΛΟΡΕΝΤΖΟ: Καμιένσκι Ιγκόρ
ΓΕΣΙΚΑ: Αμπατζή Βάσια
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΟ: Βαμβουλής Βασίλης
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΤΗΣ ΑΡΑΓΩΝΑΣ: Κάνε Ρέντη
ΣΑΛΕΡΙΟ: Χολέβας Δημήτριος
ΣΑΛΑΡΙΝΟΣ: Μοσχίδου Μάρθα
ΛΑΝΣΕΛΟΤΟ: Σπινθουράκη Ρία
ΓΟΜΠΟ: Πολίτης Γιώργος
ΤΟΥΒΑΛ: Πολίτης Δημήτρης
ΔΟΓΗΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ: Πολίτης Δημήτρης
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΟΓΗ: Μπουντούρη Δάφνη