«Η ΤΕΛΕΤΗ» ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΤΕΣΙ – 2012

«Η ΤΕΛΕΤΗ» ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΑΤΕΣΙ – 2012

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

«Η Τελετή» του Παύλου Μάτεσι, είναι μια Μαύρη κωμωδία, που επιτίθεται στο μικροαστό Έλληνα και τον αναγκάζει να δει το άδειο πρόσωπό του. Διογκώνει, μεγεθύνει, τερατοποιεί, ή φτάνει μέχρι την καρικατούρα, για να σατιρίσει τη γελοιότητα του καθωσπρεπισμού, την ψεύτικη βιτρίνα της κοινωνικής αποδοχής. Είναι ένα έργο του διατηρεί τη φρεσκάδα και την επικαιρότητά του, ειδικά σήμερα στην εποχή της εικόνας, της διαφήμισης, του δήθεν, του νεοπλουτισμού και του κιτς. Σ’ένα τέτοιο περιβάλλον νεόπλουτων ξετυλίγεται η πλοκή του έργου κατά την προετοιμασία μιας «τελετής», αφού ακόμα και η λέξη κηδεία ή πιο πολύ οι λέξεις αυτοκτονία και αυτόχειρας έχουν εξορκιστεί από το λεξιλόγιο των παρισταμένων, λόγω της κοινωνικής τους θέσης (τι θα πει ο κόσμος)!!
Ούτε ο νεοπλουτισμός, ούτε η κατινιά των χαρακτήρων του έργου είναι εξωπραγματικά, αφού καθημερινά υπάρχουν δίπλα μας, αλλά και μέσα μας.

«Η Τελετή» του Μάτεσι μέσα από το γέλιο με το στοιχείο της κωμωδίας, μας βοηθάει να αποδεχτούμε και να διακρίνουμε την υποκρισία γύρω μας. Δίκαια το έργο αυτά κατέκτησε το 1966 το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου.

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

ΜΑΙΤΡ: Γιώργος Λόξας
ΜΑΡΙΑ: Ρία Σπινθουράκη
ΜΑΙΡΗ: Ελένη Αραούζου
ΟΛΓΑ: Ελευθερία Κρατημένου
ΚΙΚΗ: Ντίνα Αρμυριώτη
ΕΛΕΝΗ: Μιχαέλλα Βλάχου
ΧΡΥΣΑΝΘΗ: Χρυσούλα Κουκουτού
ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Λίλα Σίσκα
ΟΔΕΤΤΗ: Ρέντυ Κάνε
ΕΚΦΩΝΗΤΗΣ: Νίκος Μυλωνόπουλος
ΣΚΙΙΝΟΘΕΣΙΑ & ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Παναγιώτης Σπηλιόπουλος
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασίλης Σαμπάς