«ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΠΟΡΚΜΑΝ» ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ – 2007

«ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΠΟΡΚΜΑΝ» ΤΟΥ ΕΡΡΙΚΟΥ ΙΨΕΝ – 2007

‘Ενας Ναπολέοντας που, από την πρώτη του μάχη, τον βρήκε το βόλι. Είναι ο εμπνευσμένος επιχειρηματίας που Θα “ξυπνούσε τα κοιμισμένα στοιχειά του χρυσαφιού”. Όμοιος με ποιητή, έβλεπε τις δυνατότητες που παρέχει η φύση, έβλεπε το πνεύμα να αναπηδά μέσα από την ύλη. Είχε τη θέληση και τη δύναμη να πλάσει μια καινούρια ζωή ολόγυρά του, να ανοίξει λατομεία, να εκμεταλλευθεί τα τρεχούμενα νερά, να θεμελιώσει εργοστάσια, να ζωντανέψει τα λιμάνια και τους όρμους με πλεούμενα.
‘Ηταν διευθυντης τράπεζας και για να φτάσει στο σκοπό του, για να πραγματώσει το όνειρό του, δεν δίστασε να παραβιάσει τους κοινωνικούς και ηθικούς νόμους, να γίνει “καταχραστής”, σύμφωνα με την τρέχουσα αντίληψη. ‘Ομως το δίκιο του πλάστηκε μαζί του, δεν τον χαρακτήριζε έτσι. Το ελατήριό του δεν ήταν η ταπεινή κλοπή, ήθελε να ανοίξει τεράστιες επιχειρήσεις που θα πήγαιναν μπροστά. Αλλά τη στιγμή που οι μεγάλες συλλήψεις θα πραγματοποιούνταν, τον χτύπησε μουλωχτά η προδοσία.
Ενας δήθεν έμπιστος φίλος του και παλιός αντίζηλος, ατυχής στην αγάπη μιας γυναίκας, ο Χίνκελ, τον κατήγγειλε. Ο Μπόρκμον συνελλήφθη. Ο Ναπολέοντας σακατεύτηκε στην πρώτη τού μάχη. Ο Ίψεν θα ψάλλει το δίκιο της τιτανικής αυτής ψυχής, αλλά θα φανερώσει και το βαθύτερο, το μεγάλο κρίμα. Εγωπαθής, μεθυσμένος για πλούτο και δόξα, ο Γιάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν, πρόδωσε την αγάπη της γυναίκας που αγαπούσε και που τον αγαπούσε κι αυτή. Θέλοντας ν’ ανέβει ψηλά, παραχώρησε τη γυναίκα αυτή σ’ εκείνον που τον πρόδωσε. Η Έλλα όμως δεν έγινε γυναίκα του Χίνκελ, εξακολουθούσε να αγαπάει τον Μπόρκμαν, και ο Χίνκελ εκδικήθηκε συντρίβοντας τον αντίζηλό του. Τώρα οι δυο παλιοί αγαπημένοι, ο Μπόρκμον και η Έλλα, ξαναβρίσκονται ο ένας αντίκρυ στον άλλο, ύστερα από χρόνια. Τους χωρίζει η από τα περασμένα φρίκη. Οικτρά ναυάγια της ζωής κι οι δύο. Το έργο βασίζεται στο γνωστό ιψενικό ερωτικό τρίγωνο. Οι δραματικές κορυφώσεις του και οι πανανθρώπινες αλήθειες που λέγονται από τους ήρωες ανέδειξαν τον “Γιάννη Γαβριήλ Μπόρκμαν” σε αγαπημένο έργο των Ευρωπαίων στις αρχές του εικοστού αιώνα, που φτάνει σύγχρονο, ανατρεπτικό και ευαίσθητο στις μέρες μας. Είναι μια πραγματικότητα που εκφράζει το βασίλεμα μιας ποιότητας ζωής κι ενός ήθους και την ανατολή μιας άλλης ποιότητας κι ενός άλλου ήθους.

Διανομή με σειρά εμφάνισης:

ΚΑ ΜΠΟΡΚΜΑΝ: Ελένη Αραούζου
ΜΑΛΕΝΑ: Χρυσούλα Κουκουτού
ΕΛΛΑ ΡΕΝΤΧΑΪΜ: Κέλλη Πρωίου
ΚΑ ΒΙΛΤΟΝ: Άλκηστη Πιπέρου
ΕΡΧΑΡΤ ΜΠΟΡΚΜΑΝ: Γιώργος Λόξας
ΦΡΙΝΤΑ ΦΟΛΝΤΑΛ: Γιώτα Τούκα
ΚΟΣ ΜΠΟΡΚΜΑΝ: Σπύρος Ντζουροπάνος
ΒΙΛΕΛΜ ΦΟΛΝΤΑΛ: Τρύφωνας Μπάρκας
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Παναγιώτης Σπηλιόπουλος
ΣΚΗΝΙΚΑ / ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Αθανασία – Ασπασία Παπαδοπούλου
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ανδρέας Καρανίκας
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Άλκηστη Πιπέρου